Brainstorming kring linolja och färg!

Fil-2016-03-13-18-06-19

Fredag, strax intill Ovanåkers kyrka träffas vi, ett gäng målare, hantverkare och intresserade för att prata linoljfärg-förr och nu. Målarmästare Anders Björklund, BW Måleri från Sundsvall berättar om olika projekt inom restaurering och kyrkmålning och Kerstin Lyckman Gevert, Färgarkeologen, berättar om sin forskning om linolja och färgen. Vad är det som hände? Varför är linoljefärgen sämre idag? Det var väldigt roligt och inspirerande att se vad Anders och hans medarbetare gör, vilket härligt hantverk! Så skickliga! Anders är dessutom ödmjuk och rolig att lyssna på vilket gör det hela ännu bättre. Kerstin gick in på djupet, bokstavligt talat på molekylnivå! Linoljan är den främsta ingrediensen i linoljefärg och kvalitén varierar en hel del skulle jag vilja påstå. En tråkig sak är att många av som tillverkar linoljefärg idag, inte alla!, tenderar att bara föra fram sin egen färg som den bästa. Alla andra är sämre…Detta är kontraproduktivt för vår bransch och konsumenterna får svårare att hamna rätt vid val av färg. Innehållet i dagens olika linoljefärgsburkar på marknaden är minst sagt varierande och de ger olika resultat, naturligtvis.

Fil-2016-03-13-18-04-48

Mycket går att läsa sig till men jag känner att förvirringen tilltar för varje spaltmillimeter om vad som är “rätt eller fel”. Man måste helt enkelt pröva själv och använda huvudet-en del är faktiskt rätt logiskt!

Det Anders berättar, Kerstins forskning osv samt egna erfarenheter hjälper mig att komma framåt. Vi måste just idag berätta för våra kunder att linoljefärgen med största sannolikhet inte håller de 20-30 år som den gjorde förr, det är fakta. Många saker påverkar, inte bara innehållet i burken utan luften, ph-värdet, underlaget (inte bara trä) är viktiga parametrar för hur länge vi kan förvänta oss att vänta med underhållet. Jag tycker också en mycket viktig del är innehållet som t ex hur mycket skit färgen innehåller! Och frågan är faktiskt, om man blandar i 1% gift, som sitter kvar på väggen i färgskiktet – Är det bättre då om färgen håller i 25 år utan att man tvättar fasaden vart 3:e år med kemikalier som direkt rinner ut i grundvattnet (eller den egna brunnen)?

Skall du måla idag, använd linoljefärg, det är billigt, hållbart och bra för miljön!

Vi har valt att sälja Enetorpets Linoljefärg, då den är ren, lätt att stryka och arbeta med. Du kan själv pröva dig fram från Heléns färger, fria från tillsatser. Hör av dig om du vill ha tips om tillvägagångssätt!

Linoljan vi säljer är från är dels från Boställets lin samt från danska Linolie & pigment och deras kristallfernissa är väldigt fin.

Ett svar på “Brainstorming kring linolja och färg!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.