Om oss etc

bannercopy1Hej!

På gården i Nordanberg, med anor från 1600-talet, lever vi, familjen Nimmersjö-Almlöf med katt, höns o massa hus. Bostadshuset är från ca 1910 och vi har nu återställt ordningen på huset, som naturligtvis genomgått flera plastikoperationer genom decennier, och nu ser det ut som då det byggdes! Till skillnad från människokroppen, går det att återställa äldre byggnader till nyskick om man går varsamt fram. Visst, det förekom slarv på den gamla goda tiden också men det var ovanligt. Äldsta huset på gården är från 1750 och är en skatt på många sätt. Tänk att det finns så mycket fina hus i Sverige! Och de flesta av dem är byggda för 100+ år sedan!

IMG 2015-10-11 08.02

Vår gammelstuga från 1750!

Vi tillhandahåller ett bra sortiment för er som behöver bra grejer att renovera med eller varför inte bygga nytt. Det blir verktyg, färg, virke av mycket god kvalité mm. Vid kontakt är det jag, Mats, som tar hand om er i första taget. I nuläget kan vi tillhandahålla linoljeprodukter mm från Enetorpets Linoljefärg, Titebond lim -“State-of-the-art”, Old Brown Glue-limmet för möbelsnickaren/instrumentbyggaren, samt sågar från Bahco, som tillverkar två modeller från förr! Sågarna är lika vackra som förr, riktigt bra med fina handtag i trä, tillverkade i en grannby till Bollnäs sedan 30 år! En såg för livet, om du vårdar den. Dessa sågar kan du bara köpa av oss och snart hos några byggnadsvårdsbutiker i vårt avlånga land. Vi har dessutom nya modeller på gång!

Vi har en hel del verktyg, mycket begagnat och en del NOS (New Old Stock-nya verktyg tillverkade förr), redo att användas. Allt finns inte på lager men vi kan förse er snabbt ändå!

DSC_0063

Mats, t v och Johan på timberframe kurs på Gotland!

Miljö ligger oss varmt om hjärtat och det går ju som handen i handen med byggnadsvård! Total energiförbrukning på gården är 19.000kwh/år för bostadshus-230kvm, hönshus, lager/verkstad. Uppvärmningen sker med markslingor under våra solpaneler och värmepump.
Gården och verksamheten är till 100% självförsörjande på förnyelsebar solenergi! Överskottet säljer vi till Falkenberg Energi!

Sedan 2016 jobbar jag på Jamtli Museum med byggnadsvård, utbildning och inspiration samt även med nätverk inom hantverk & byggnadsvård i ett Interregprojekt –  Traditionshantverk & Hållbart byggande i nordens gröna bälte!

Jag är även ordförande i ByggnadsvårdMitt – ett företagsnätverk i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland, ordförande i Heimbygdas Byggnadsvårdskommitte, som varje år utser årets byggnadsvårdspris, ordförande i Per Halvarssons minnesfond. Uppdragen är på ideell bas och handlar om att stärka byggnadsvården och de traditionella yrkeshantverken både lokalt och nationellt. Medlem i Icomos International Wood Committee.

samt kursledare för några av ICCROM’s internationella kurser inom hantverk och virkeskvalitet.

Försäljning

Försäljning sker mot faktura, 10 dagar netto, som skickas med mail efter att ordern lämnat oss eller efter några dagar. Frakt tillkommer! Vi skickar med Schenker och PostNord. Vi upplever tyvärr vissa besvär med PostNord då paket och brev försvunnit i allt större utsträckning. Vi beklagar om ni drabbas.