Våra leverantörer!

TITEBOND

TB_Brand_Banner

State-Of-The-Art trälim. Sedan 1935! Made in USA

Vi är svensk distributör av Titebond!

www.titebond.com

————————————-

SUEHIRO

När det gäller vattenstenar så är Suehiro i världsklass trots sin lilla storlek på företag. Det drivs idag av 3:e generationen Okumura.

Från Niigata-provinsen, tillverkas varumärkena Suehiro und Cerax. Cerax är den mest populära av de två. Cerax stenar är anmärkningsvärda för det faktum att de inte eroderas så snabbt som klassiska japanska vattenstenar. Med 8000 gritstenen kan man uppnå det skarpaste och mest spegelpolerade bladet. Bortsett från det, erbjuder vi den klassiska SUEHIRO 6000 grithoningstenen och även en 3000 gritsten som bryter mellan skärpning och (polering) honing.

Vi rekommenderar att SUEHIRO och CERAX stenar inte förblir kvar i sina vattenbad. Det är tillräckligt att sätta dem i vatten några minuter före användning. Ytan på dessa stenar kan eroderas om de lagras för länge i vatten. Detta är dock inte riktigt en nackdel: Det händer eftersom det finns relativt lite bindemedel i stenarna: mindre bindemedel – så snabbare skärning som tråkiga partiklar kommer loss och tillåter det fräscha, skarpa kornet att komma i spel. Tillverkad av aluminiumoxid tillsatt med bindning och fyllmedel.

Vid normal användning blir stenen konkav och det krävs underhåll: efter varje tillfälle skall du platta/släta till stenen. Våra platt-stenar kommer att göra detta jobb. En platt sten är oumbärlig för effektiv skärpning, speciellt med plana blad som stämjärn och planjärn.

——————————————

Old Brown Glue

44480-01-1000

Detta animaliska lim, tillverkat av ben och hud från djur med tillsatt urea, är limmet om du tillverkar instrument eller möbler etc för inomhusbruk. Om en del på en stol,      t ex en svarvad pinne i ryggdelen, är det enkelt att demontera ryggpartiet med hjälp av fukt och värme. På detta sätt blir resten av stolen helt intakt. Ingen hårdhänt demontering som gör att delar går sönder och som till följd av det måste du tillverka flera pinnar bara för att du använt fel lim! Naturligtvis är det extra hälsosamt också!

www.oldbrownglue.com

————————————————–

ENETORPETS FÄRG

linoljefarg-bifrost-221x300

 

Ingen annan olja skyddar trä så bra som linolja!

Linoljefärg är den färg man använde fram till 1950-talet på både byggnader och möbler. I moderna färger består bindemedlet av alkyd och olja, oftast tallolja. Detta ger en sämre inträngningsförmåga än den rena linoljefärgen och i kombination med höga halter lacknafta eller vatten ger den ett sämre skydd mot rötskador.

Väl beprövad!

Linoljefärgen har använts i århundranden och är bevisligen mycket hållbar. Tillverkningen av Enetorpets linoljefärger är baserad på äldre hantverksmässiga kunskaper. Detta innebär att vi alltid använder råvaror av högsta kvalité och att tillverkningsprocessen aldrig forceras.

Underhållet är enkelt!

Linolja är en naturprodukt och bryts med tiden ner av UV-strålningen. Man säger då att färgen ”kritar”. Eftersom en bra och rätt påmålad linoljefärg inte flagar så slipper du skrapa färg. Genom att bara påföra kokt linolja så binder man upp pigmentet igen och ytan blir som nymålad. Enetorpets basfärg innehåller dessutom zinkvitt som motverkar alg- och mögelpåväxt.

Kulturarvet!

Linoljefärger och det traditionella pigmenten, såsom olika ockror och umbror, har man använt i generationer. Linoljfärgen återger ljuset på ett sätt som de moderna färgerna inte kan göra.

Bra för miljö och hälsa!

Eftersom linoljefärgen inte innehåller giftiga pigment eller lösningsmedel är både tillverkning och användning av linoljefärg bra ur både miljö och hälsosynpunkt. Vid behov används, då man målar, riktig balsamterpentin. PS Mycket av det som kallas balsamterpentin idag är inte det. Balsamterpentin kommer idag från usa från en speciell tallsort.DS

www.enetorpetsbyggnadsvard.se

——————————————————

BACHO

bahco

De sågar vi säljer tillverkas av Bahco i Bollnäs.

 1862 grundade Göran Fredrik Göransson Högbo Stål och Jernwerks AB i Sverige för framställning av högkvalitativt stål och gick i spetsen med Bessemer-processen.
1886 fulländade han produktionen av högproduktiva sågblad med en kapprestanda värd den exceptionella stålkvalitet de var tillverkade av och som överträffade förväntningarna hos användare över hela världen.Samma år etablerade Johan Petter Johansson sitt företag, Enköpings Mekaniska Verkstad, även detta i Sverige. Johansson var en smart och kreativ hantverkare och 1888 säkrade han sitt första patent som kallades ”Järnhanden” i dag känd, helt enkelt, som rörtången. Johansson idé var att ersätta fasta nycklar med ett enda verktyg som, liksom den mänskliga handen, kunde gripa om muttrar och bultar i olika storlekar.Johanssons tog sitt nästa patent 1891 på den allra första skiftnyckeln. Den lade grunden till skiftnyckeln, en svensk uppfinning, som idag finns över hela världen. Vi har tillverkat mer än 100 miljoner skiftnycklar, hittills…Johansson registrerade inte mindre än 118 patent under sin livstid och denna hängivelse till innovativ produktdesign råder ännu idag i företaget.1890 förvärvade Berndt August Hjort sälj- och marknadsrättigheterna till Enköpings Mekaniska Verkstads produkter. Hans exceptionella entreprenörskompetens hjälpte företaget att bli mer än bara en svensk exportsuccé och lade grunden till det internationella företaget bakom Bahco idag. Han kombinerade globala produkter med lokal marknadskännedom och expertis som gjort att användare var som helst kan hitta verktygen de behöver för att göra det absolut bästa jobbet.1916 köpte Berndt August Hjorth Enköpings Mekaniska Verkstad i sin helhet från Johan Petter Johansson och det blev en del av BA Hjort & Co som drog ihop sitt namn och skapade det nuvarande namnet Bahco.Genom åren har företaget genomgått många förändringar och förvärv men Bahco är fortfarande det ledande varumärket för handverktyg. Idag är det SNA Europes flaggskepp. 2011 firade Bahcos kända varumärke ”Fisk & Krok” 125 år. 

”Så varför bär Bahcos verktyg en symbol med en fisk och en krok?”

Denna fråga har ställts många gånger, och vi vill gärna berätta historien. 

Efter att Göran Fredrik Göransson etablerat sitt stålverk år 1862 genomgick den europeiska stålindustrin på 1870-talet en lång depression med låga priser på råstål och produkter av handelsstål. Priserna på förädlat stål var mycket högre, vilket skapade ett intresse att förädla stålet ytterligare. 1876 ändrades produktionen till såkallat valsat stål.

Försäljningen ökade snabbt och ett antal olika användningsområden för ståltråd togs fram. Till exempel var den utmärkt att använda till fiskekrokar. En fiskekrok måste vara hård och stark men absolut inte spröd. Vid den här tiden var det oförenligt och en svår metallurgisk uppgift att tillverka en kombination av hårt och segt stål, men ”Bessemer-stål” från Göranssons stålverk var av optimal kvalitet.

När produktionen av sågar inleddes 1886 behövdes ett varumärke som kunde kommunicera de speciella egenskaperna och kvalitén och valet blev, helt naturligt, fisken och kroken. Alla kunde förstå att stål med en kvalitet som passar för fiskekrokar var perfekt även för sågar och liknande verktyg. Det var en stor fördel med en logotyp som inte hade några bokstäver, språk eller komplicerade figurer och detta gjorde den till en symbol som var lätt att känna igen. Så sent som på 1950-talet kunde man ännu höra skogsarbetare som frågade efter sågen med ”den lilla fisken”.

Varumärket är ett av de äldsta registrerade varumärkena och ”Fisk & Krok” symbolen finns fortfarande kvar på alla Bahcos verktyg som en garanti för högsta kvalitet, prestanda och produktivitet – utvecklade för proffs.