Våra färgleverantörer!

ENETORPETS FÄRG

linoljefarg-bifrost-221x300

Ingen annan olja skyddar trä så bra som linolja!

Linoljefärg är den färg man använde fram till 1950-talet på både byggnader och möbler. I moderna färger består bindemedlet av alkyd och olja, oftast tallolja. Detta ger en sämre inträngningsförmåga än den rena linoljefärgen och i kombination med höga halter lacknafta eller vatten ger den ett sämre skydd mot rötskador.

Väl beprövad!

Linoljefärgen har använts i århundranden och är bevisligen mycket hållbar. Tillverkningen av Enetorpets linoljefärger är baserad på äldre hantverksmässiga kunskaper. Detta innebär att vi alltid använder råvaror av högsta kvalité och att tillverkningsprocessen aldrig forceras.

Underhållet är enkelt!

Linolja är en naturprodukt och bryts med tiden ner av UV-strålningen. Man säger då att färgen ”kritar”. Eftersom en bra och rätt påmålad linoljefärg inte flagar så slipper du skrapa färg. Genom att bara påföra kokt linolja så binder man upp pigmentet igen och ytan blir som nymålad. Enetorpets basfärg innehåller dessutom zinkvitt som motverkar alg- och mögelpåväxt.

Kulturarvet!

Linoljefärger och det traditionella pigmenten, såsom olika ockror och umbror, har man använt i generationer. Linoljfärgen återger ljuset på ett sätt som de moderna färgerna inte kan göra.

Bra för miljö och hälsa!

Eftersom linoljefärgen inte innehåller giftiga pigment eller lösningsmedel är både tillverkning och användning av linoljefärg bra ur både miljö och hälsosynpunkt. Vid behov används, då man målar, riktig balsamterpentin. PS Mycket av det som kallas balsamterpentin idag är inte det. Balsamterpentin kommer idag från usa från en speciell tallsort.DS

www.enetorpetsbyggnadsvard.se

——————————————————

Linolie&Pigment

En mycket fin linoljefärg med rivning i 3-valsverk. Vi har pasta att sälja som blandas med lika delar linolja, som finns för utomhus samt inomhusolja.

Lite kurioas är att Bonderöven Frank Ericsen använder just denna färg!

Läs mera här: